Normal_recordaantal_leerlingen_vmbo_strijdt_om_titel_nederlands_debatkampioen_op_het_vmbo_debattoernooijpg

Een recordaantal van 45 vmbo-klassen debatteert dit jaar op de 8e editie van het landelijke VMBO Debattoernooi. De scholen uit heel Nederland reizen naar het Buitenhout College in Almere voor de toernooidag op vrijdag 6 maart. De leerlingen gaan de verbale strijd met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema's, zoals overgewicht, het Nederlandse asielbeleid en de vraag of docenten gevoelige onderwerpen als geloof beter kunnen vermijden in de klas.

Het landelijke VMBO Debattoernooi is de grootste scholierencompetitie binnen het vmbo. De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens drie debatrondes wordt bepaald welke twee scholen in het finaledebat staan. De leerlingen kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. De deelnemers debatteren dit jaar over de stellingen: 'Leerlingen die gemiddeld een 7 staan, moeten vrijstelling van lessen kunnen krijgen', 'Gewortelde minderjarige vreemdelingen moeten altijd kunnen blijven, ook als hun asielaanvraag onterecht blijkt', 'Scholieren met overgewicht moeten verplicht iedere dag nablijven voor extra gymlessen' en 'Docenten kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les'. Ook volgt ter plekke een improvisatiestelling. 

Dit jaar bestaat het vmbo 15 jaar en het jubileum wordt gevierd met verschillende activiteiten om een tegengeluid te geven aan de vaak nogal negatieve beeldvorming rondom het vmbo. De Stichting Nederlands Debat Instituut juicht dit tegengeluid van harte toe. Het niveau van de debatten die door de vmbo'ers worden gevoerd is hoog. De scholieren gaan in op elkaars argumenten, weerleggen die inhoudelijk en brengen hun toegewezen standpunten overtuigend naar voren. Door te oefenen in debatteren in de klas krijgen de leerlingen meer zelfvertrouwen en leren zij standpunten van verschillende kanten te bekijken, te bevragen en te begrijpen.

© Nationale Onderwijsgids