Normal_studenten_computer

'It's up to you' is een programma tegen cyberpesten. Het programma is door de erkenningscommissie anti-pestprogramma's afgewezen, maar de erkenningscommissie Jeugdinterventies vindt het programma echter juist een theoretisch goed onderbouwde interventie. Dit komt omdat de beide erkenningscommissies de interventies op verschillende criteria beoordelen. Dit meldt ANP.

Het verschil zit hem in de beoordelingswijze van het programma. De erkenningscommissie anti-pestprogramma's beoordeelt of het programma als totaalpakket kan worden ingezet voor het verminderen en tegengaan van pesten. Doordat het programma It's up to you bestaat uit een interactieve film met één klassikale les over het gebruik van social media, ziet de erkenningscommissie anti-pestprogramma's echter niet als een totaaloplossing. Daarom hebben zij het programma afgewezen.

De erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeelt echter op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit. Zij vinden het programma goed onderbouwd en vinden dat het programma als onderdeel binnen een schoolbreed anti-pestprogramma kan worden gebruikt.

It's up to you is ontwikkeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en is ontwikkeld met organisaties als Mediawijzer.net, Stichting Mijn Kind Online en de Politie Zuid Limburg. De theoretische grondslag is tot stand gekomen in samenwerking met onderzoekers van onder andere de Open Universiteit en het lectoraat Cybersafety. Het programma is gratis te gebruiken door docenten.

© Nationale Onderwijsgids