Logo_index

De Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut heeft Gay-Straight Alliances (GSA's) erkend als goed onderbouwd. Een GSA bestaat uit een groep leerlingen en een docent die het schoolklimaat van middelbare scholen veiliger wil maken voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderleerlingen (LHBT). Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

De GSA's stellen seksuele diversiteit aan de orde. Dit gebeurt door middel van het organiseren van, of het zelf verzorgen van, voorlichtingen over seksuele en genderdiversiteit. De leerlingen die in de alliantie zitten zijn zowel LHBT-leerlingen als niet-LHBT-leerlingen. De GSA's bieden tevens ondersteuning aan LHBT-leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Op de website van de Gay-Straight Alliance worden gratis actiepakketten aangeboden. Leerlingen kunnen deze pakketten, die onder meer bestaan uit handleidingen en campagnemateriaal, bestellen wanneer ze een alliantie op willen richten. Om een GSA te vormen, is ook een ondersteunende docent nodig. De interventie houdt in dat de alliantie vervolgens activiteiten gaat plannen die het gevoel van veiligheid van LHBT-leerlingen in het voortgezet onderwijs vergroten. De allianties benaderen scholieren via sociale media, advertenties en COC Nederland. De interventie richt zich ook op docenten. Deze worden benaderd middels GSA-docentendiscussies, onderwijsbijeenkomsten en sociale media.

Het Nederlands Jeugdinstituut erkent een interventie wanneer het aannemelijk is dat de interventie de gestelde doelen kan bereiken.

© Nationale Onderwijsgids