Normal_copyright_stockfreeimages_docent_leraar_

Radiomaker Frits Spits gaat binnenkort in zijn programma De Taalstaat weer op zoek naar de beste leraar Nederlands. De verkiezing wordt voor het tweede jaar georganiseerd door het KRO-radioprogramma samen met Het Genootschap Onze Taal. Leerlingen, ouders en collega's kunnen een docent nomineren voor de verkiezing. Dit jaar mogen ook Vlaamse docenten meedoen. Dit meldt de Onderwijscoöperatie.

Genomineerde leraren Nederlands worden elk apart uitgenodigd voor een uitzending van De Taalstaat om zich te presenteren. Een jury, waaronder presentator en neerlandicus Frits Spits beoordeelt de docenten op kwaliteiten vergelijkbaar met de criteria voor de landelijke verkiezing van Leraar van het Jaar. De winnaar wordt in de uitzending van 16 mei bekend gemaakt.

Volgens jurylid en hoogleraar Vakdidactiek Peter-Arno Coppen van de Radboud Universiteit Nijmegen is de leraar Nederlands de belangrijkste docent in het onderwijs. Terwijl het beroep zelf juist onder druk staat, volgen Coppen. “Goed zijn in wiskunde en biologie heeft bij tijd en wijle zijn voordelen, maar van je kennis van het Nederlands ben je je hele leven elke dag afhankelijk”, aldus Coppen.

Vorig jaar won Martijn Koek, leraar Nederlands aan het Keizer Karel College in Amstelveen, de piloteditie van de verkiezing. Hij werd verkozen om zijn vernieuwende lesmethoden. Zo introduceerde hij het gebruik van mindmapping in de literatuurlessen. De verkiezing wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen, het Algemeen Nederlands Verbond, Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be in België.

© Nationale Onderwijsgids