Normal_duim_slecht_afgekeurd

De Eerste Kamer debatteert vandaag de hele dag over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Tijdens het debat toonden veel partijen zich kritisch. Vanavond wordt er gestemd over het wetsvoorstel. Dit meldt NU.nl.

Op dinsdag uitten de Partij van de Arbeid (PvdA) en Democraten66 (D66) zich kritisch over het wetsvoorstel van minister Bussemaker. D66, die eerder al met Bussemaker tot een akkoord kwam over het leenstelsel, liet weten nog geen eindconclusie te hebben getrokken. "Mijn fractie heeft nog niet de conclusie getrokken dat de beoogde voordelen van het nieuwe stelsel voor de kwaliteit van het hoger onderwijs uiteindelijk opwegen tegen een aantal negatieve effecten", aldus D66-Senator Hans Engels.

Ook de Partij van de Arbeid (PvdA) heeft moeite met het leenstelsel. Volgens Eerste kamerlid Esther-Mirjam heeft de PvdA-fractie 'grote moeite'met het proftijtdenken van de wet. "Studeren gaat niet alleen over individueel profijt, maar ook om het ontplooien van individueel talent", aldus Sent. PvdA-senator Ruud Koole heeft ook moeite met het wetsvoorstel. 

GroenLinks toonde zich net als de D66 en PvdA kritisch over de manier waarop de opleidingen worden afgerekend in het nieuwe stelsel. Er zou te veel nadruk liggen op rendement en te weinig op kwaliteit. 

© Nationale Onderwijsgids