Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

In 2014 stond er een recordaantal vacatures open voor docenten in het voortgezet onderwijs. De vraag naar leraren zal naar verwachting nog verder toenemen omdat veel leerkrachten met pensioen gaan de komende jaren. Tegelijk kiezen weinig jongeren voor het onderwijsvak door de relatief lage salarissen. Dit meldt Metronieuws.

Op Meesterbaan, een van de grootste vacaturesites voor het voortgezet onderwijs, werden vorig jaar 6500 vacatures geplaatst. De vraag is vooral groot naar leraren in exacte vakken, zoals wiskunde, biologie en natuurkunde, en de talen Nederlands en Engels. Daarentegen zijn er nauwelijks vacatures voor docenten geschiedenis, maatschappijleer en Grieks en Latijn. Ook zijn er duidelijke regionale verschillen. De helft van de beschikbare plekken in het onderwijs bevinden zich in de Randstad. In het noorden van Nederland is de minste vraag naar docenten, met vijf procent van het totaal aantal vacatures.

Volgens het Ministerie van Onderwijs is de vraag naar docenten exacte vakken en talen groter dan het aanbod. Het ministerie verwacht wel dat het probleem van het lerarentekort zich over enkele jaren vanzelf oplost doordat het aantal leerlingen daalt. De effecten daarvan zouden echter pas over drie jaar te merken zijn.Tot die tijd zijn nog grote aantallen docenten nodig om de gaten op te vullen. Zo verwacht het Ministerie van Onderwijs voor het vak natuurkunde in 2016 een tekort van 128 voltijds docentenbanen.

© Nationale Onderwijsgids