Normal_copyright_stockfreeimages_huiswerk_studie_lezen_leren_leerling

Het Odulphuslyceum in Tilburg wil volgend schooljaar van start gaan met een zogenoemde groep 9. Dit is een speciale brugklas voor hoogbegaafde leerlingen die op de basisschool een klas hebben overgeslagen maar sociaal-emotioneel nog niet toe zijn aan het voortgezet onderwijs. Het lyceum heeft inmiddels alle benodigde toestemmingen gekregen om na de zomervakantie met de aparte klas van start te gaan. Dit meldt Brabants Dagblad.

Groep 9 wordt een tweejarige brugperiode op vwo niveau voor 'versnellers', leerlingen die de basisschool in minder dan 8 jaar hebben afgerond. “Het is een primeur voor Nederland”, vertelt Delianne Hoekstra, rector van het Odulphuslyceum. Zij voerde veel overleg met onder meer het ministerie van Onderwijs en directeuren van basisscholen over het plan voor de speciale brugklas. “Wij dichten een lacune in het onderwijsstelsel”, stelt Hoekstra.

De slimme leerlingen in groep 9 krijgen een apart lesprogramma in een eigen groep en een eigen lokaal. Hun intellectuele vermogens worden extra uitgedaagd met vakken als robotica, filosofie en Chinees. Ook yoga, leefstijl en creatieve vakken staan op het programma. Daarnaast is er aandacht voor het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden van de leerlingen zodat zij na groep 9 makkelijker door kunnen stromen naar het reguliere voortgezet onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids