Normal_leerlingen_docent_voortgezet_onderwijs__screenshot_

De twee laagste niveaus van het vmbo worden ingrijpend vernieuwd, zo maakte staatssecretaris Dekker van Onderwijs begin deze week al bekend. Vanaf 2016 wordt het aantal richtingen waaruit leerlingen van de (kader-)beroepsgerichte leerweg kunnen kiezen ingeperkt naar tien profielen. Ook vmbo-scholen en  het mbo en het bedrijfsleven meer samenwerken om het onderwijs vorm te geven. De overkoepelende organisatie voor het voortgezet onderwijs, de VO Raad, is positief over de voorstellen van de staatssecretaris. Dit meldt Trouw.

In de brief aan de Tweede Kamer stelt Dekker dat een groeiend aantal scholen voor vmbo moeite heeft om alle opleidingsrichtingen aan te bieden die ze willen. Het aantal verschillende richtingen, zo'n 35 op dit moment, rijst de pan uit en tegelijkertijd kampen steeds meer regio's met een dalend aantal leerlingen. Het basisprogramma voor het vmbo wil Dekker nu terugbrengen naar tien profielen: economie & ondernemen; horeca, bakkerij & recreatie; dienstverlening & producten; maritiem & techniek; zorg & welzijn; bouwen, wonen & interieur; produceren, installeren & energie; media, vormgeving & ict en groen. Daarnaast kunnen de leerlingen vier beroepsgerichte praktijkvakken kiezen waarmee ze zich kunnen specialiseren.

De VO-Raad is blij met de voorstellen. “Een herziening van de beroepsprogramma's was hoognodig”, zegt een woordvoerder. Met het huidige aanbod van programma's is het vmbo een doolhof geworden en daardoor is het bieden van kwaliteit problematisch. “De tien profielen zorgen voor minder versnippering; er wordt meer focus aangebracht. Tegelijkertijd krijgen meer leerlingen meer vrijheid in de keuze van praktijkvakken, waardoor ze hun interesses kunnen volgen”.

Deze praktijkvakken gaan middelbare scholen samen met het mbo en het regionale bedrijfsleven vormgeven om zo de aansluiting op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren. Keuzemodules zullen deels gaan afhangen waar het lokale bedrijfsleven behoefte aan heeft. Ondernemersorganisatie MKB Nederland is enthousiast over deze plannen. Door de samenwerking kan leerlingen een realistischer perspectief op werk geboden worden, aldus een woordvoerder.

Het ministerie wil 5,5 miljoen euro uittrekken om de veranderingen door te voeren. Komend voorjaar zal Dekker een wetsvoorstel indienen dat de hervorming van het vmbo mogelijk moet maken.

© Nationale Onderwijsgids