Normal_scheikunde_wiskunde_rekenen

Eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs halen gemiddeld een 5,9 op de rekentoets. Zes van de tien leerlingen (58 procent) heeft een voldoende gehaald op de rekentoets. Deze toets is dit schooljaar voor het eerst opgenomen in het eindexamen. Vanaf 2016 gaat het cijfer meetellen voor het diploma. Dit meldt Trouw. 

Er is een groot verschil tussen de resultaten die vmbo-leerlingen op de toets haalden en de resultaten die vwo-leerlingen boekten, zo schreef staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dinsdag aan de Tweede Kamer. De vmbo-leerlingen scoren gemiddeld een 5,3 op de rekentoets. Het gemiddelde cijfer op het vwo is een 7,1. Eerder kwam er kritiek op de rekentoets omdat scholen en leerlingen zich nog niet goed voor konden bereiden op de test. Dekker heeft verbeteringen toegezegd. 
 
Dit jaar zijn er daarnaast 0,4 procent meer leerlingen geslaagd voor hun eindexamen dan in 2013. Op het vwo is het slagingspercentage echter juist met 2,1 procent gedaald. Dekker schrijft in de brief aan de Tweede Kamer dat hij vermoedt dat dit komt doordat er minder 'zwakke' vwo-leerlingen naar de havo afstroomden. 
 
© Nationale Onderwijsgids