Normal_backpack_rugzak_studenten_student
Het Alberdingk Thijm College in Hilversum is op de vingers getikt door de Geschillencommissie Passend Onderwijs. Aan het begin van het schooljaar heeft de school een hoogbegaafde jongen met het syndroom van Asperger geweigerd. Ten onrechte, zo oordeelt de geschillencommissie. De school heeft verzuimd te onderzoeken welke ondersteuning de jongen nodig had en heeft geen passende alternatieve school gezocht. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme. 
 
Op 1 augustus 2014, de dag waarop de Wet passend onderwijs van kracht werd, werd de leerling aangemeld bij de gymnasiumafdeling van het Alberdingk Thijm College (ATC). Twee weken na aanmelding kregen de ouders van het ATC te horen dat hun zoon niet toegelaten werd. De jongen had regulier basisonderwijs gevolgd en nooit gebruik gemaakt van leerlinggebonden financiering. Het ATC gaf als reden voor hun weigeren dat ze de jongen de ondersteuning niet konden bieden die hij nodig heeft. 
 
De Geschillencommissie Passend Onderwijs oordeelt echter dat de school deze conclusie helemaal niet kon trekken. De ondersteuningsbehoefte van de leerling werd namelijk niet serieus onderzocht. De school is hiertoe echter wel verplicht, zo staat in de Wet gelijke behandeling (Wgb). Het ATC heeft daarnaast verzuimd in haar zorgplicht. De school heeft de jongen namelijk ook geen passende alternatieve school aangeboden terwijl dit sinds de invoering van het passend onderwijs een verplichting is. Het ATC heeft de mogelijkheid geopperd dat de jongen naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs zou gaan, maar kon geen schriftelijke bevestiging laten zien waaruit bleek dat deze school ook daadwerkelijk bereid was om de jongen aan te nemen. De school heeft daarnaast de ouders niet betrokken bij de keuze voor een alternatieve school terwijl dit wel moest. 
 
De Geschillencommissie Passend Onderwijs adviseert het ATC om de aanmelding van de leerling opnieuw in behandeling te nemen. De jongen heeft inmiddels echter een andere school gevonden. 
 
© Nationale Onderwijsgids