De prijswinnaars van de Femme Tech Bedrijven Award 2014: vlnr Heijligers Installaties, Thales Nederland en De Voogt Naval Architects. Fotograaf: Olivier Huisman.

De technische bedrijven Thales Nederland uit Hengelo, De Voogt Naval Architects uit Haarlem en Heijligers Installaties uit Zevenbergen hebben de Femme Tech Bedrijven Award 2014 gewonnen. De Femme Tech Bedrijven Award is dé prijs voor bedrijven die vooruitstrevend zijn in de werving en het behoud van technische vakvrouwen. Deze Award is een initiatief van TechniekTalent.nu en is op 11 november voor de vierde keer uitgereikt. 

Kleine bedrijven
In de categorie kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) is Heijligers Installaties gekozen als winnaar omdat het bedrijf op termijn in handen komt van een technische vakvrouw, die zich expliciet profileert op haar vrouw-zijn en technische kwaliteiten. De bedrijfopvolgster vervult een voorbeeldfunctie voor meisjes en vrouwen en haar enthousiasme voor techniek werkt aanstekelijk. Marloes Heijligers van Heijligers Installaties: "Wij zijn natuurlijk enorm trots dat we deze Award hebben gewonnen! Als installatiebedrijf en erkend leerbedrijf zetten wij ons al jaren in om jonge mensen een goede opleidingsplek te bieden. De laatste jaren is het onze focus om daarbij ook meer jongeren en vooral meiden enthousiast te maken voor techniek en een technisch beroep."   
 
Middelgrote bedrijven
In de categorie middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers) wint De Voogt Naval Architects. Dit bedrijf laat overtuigend zien dat waardering voor de vrouwelijke aspecten van het technisch functioneren leidt tot betere resultaten. Daarnaast maakt het diversiteit zichtbaar in intern beleid en externe wervingscampagnes. 
 
Grote bedrijven
In de categorie grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) was sprake van een nek-aan-nek race tussen Shell, Tata Steel en Thales Nederland, waarbij de laatste als winnaar uit de bus kwam. Thales Nederland draagt haar streven naar meer vrouwen binnen de eigen organisatie en naar buiten toe krachtig uit. Ook worden hier financiële consequenties aan verbonden: medewerkers die een vrouw werven, krijgen een bonus en er is een exclusief scholarshipprogramma voor vrouwen. De jury heeft veel waardering voor de professionaliteit van het diversiteitsbeleid, waar onder meer een intern vrouwennetwerk en een externe voorlichtingskalender deel van uitmaken. 
 
© Nationale Onderwijsgids