Leerlingen Vincet van Gogh voor Fietsen voor een huis van Wereldfoundation naar Bangladesh

Vier leerlingen van CS Vincent van Gogh uit Assen zijn vorige week samen met twee docenten en een delegatie van de Wereldfoundation naar Bangladesh gereisd. De middelbare scholieren nemen een kijkje bij het project ‘Fietsen voor een huis’ van de Wereldfoundation waar de school zich al twee jaar voor inzet. 

In de regentijd overstroomt jaarlijks ongeveer twee derde deel van Bangladesh. Voor de allerarmsten in dat land betekent dit dat elk jaar hun onderkomens wegspoelen. De Wereldfoundation probeert hier iets aan te doen, door de bewoners met behulp van een microkrediet de mogelijkheid te bieden een huis met een stevige overstromingsbestendige constructie te (laten) bouwen.

De afgelopen twee jaar hebben onze medewerkers en vooral onze leerlingen zich ingezet om geld bijeen te brengen door actief deel te nemen aan het project ‘Fietsen voor een huis’. Zo hebben leerlingen in augustus de 12 Provincie-tocht gefietst en hebben ze in september in Frankrijk op de fiets de Galibier bedwongen. Het sponsorgeld dat ze hiermee, en met nog andere acties, hebben verdiend komt geheel ten goede aan de bouw van de huizen in Bangladesh.

Tijdens de reis hebben de leerlingen vele aspecten van een ontwikkelingsland met eigen ogen kunnen aanschouwen. Ze zijn op de fiets door miljoenenstad Dhaka gegaan, waar ze krottenwijken hebben bezocht. Ook hebben ze onderweg verschillende dorpen bezocht waar huizen staan die gebouwd zijn met het bijeengebrachte sponsorgeld. Ook bezochten ze de plaats waar in 2013 de kledingfabriek is ingestort, waarbij toen vele doden en gewonden zijn gevallen. Zij zullen hun ervaringen delen om zo nog meer mensen enthousiast te maken voor het project. CS Vincent van Gogh zal zich ook komend jaar inzetten voor ‘Fietsen voor een huis’ van de Wereldfoundation.

© Nationale Onderwijsgids