Normal_ipad_1

Het gerechtshof in Amsterdam heeft beslist dat een iPad als een communicatiemiddel moet worden aangemerkt, niet als een computer. Dit houdt in dat tablets voor zakelijk gebruik (inclusief onderwijsgebruik) definitief vrijgesteld zijn van loonheffing. Goed nieuws voor scholen die onderwijs via een tablet verzorgen. Dit melden De Rechtspraak en Kennisnet. 

De rechtbank in Haarlem oordeelde eerder dat tablets als een computer beschouwd moesten worden. Volgens de rechters van de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak in hoger beroep ging,wordt een tablet voornamelijk gebruikt voor internetten, e-mailen en het versturen van berichten en niet voor het schrijven van lange teksten. De rechtbank oordeelde daarom op 25 september dat een tablet een communicatiemiddel is. Dit houdt in dat er geen loonheffing geldt op iPads die zakelijk, of in het onderwijs, gebruikt worden. Dit is goed nieuws voor scholen die na de aanschaf van tablets te maken kregen met een naheffing van de Belastingdienst. Zij hoeven deze niet meer te betalen. Daarnaast is het aanschaffen van tablets aantrekkelijker geworden nu definitief duidelijk is geworden dat er geen loonheffing over berekend wordt. 
 
Omdat een tablet niet als computer aangemerkt mag worden, vervalt de 90%-regel ook. Deze regel houdt in dat een computer pas voor 'zakelijk gebruik' gekwalificeerd wordt als deze voor 90% of meer voor zaken gebruikt worden. Voor tablets die belastingsvrij verstrekt worden hoeft dat gebruik maar 10% te zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids