Logo_logo-het-streek-ede-vmbo-havo-vwo

In de documentaire All Creatures Great and Stuffed van de Engelse zender Channel 4 is een creatie te zien van leerling van de christelijke scholengemeenschap Het Streek uit Ede. Technasiumleerling Pepijn Bruins maakte een ratcopter; een overleden rat die omgebouwd is tot een drone. Het tv-programma gaat over taxidermie, de kunst van het opzetten van dieren. Dit meldt CSG Het Streek. 

All Creatures Great and Stuffed verscheen begin deze maand voor het eerst op de televisies in Engeland. In het programma wordt Pepijn geïnterviewd en gefilmd. De documentairemakers kwamen namelijk tijdens het maken van het programma naar Nederland en zij waren geïnteresseerd in de ratcopter die de leerling van Het Streek gemaakt had. Sinds het televisieprogramma op de buis is verschenen staat de telefoon roodgloeiend bij Pepijn thuis, zo meldt zijn school. Hij heeft inmiddels in meerdere landen in de kranten gestaan. 
 
Pepijn kwam op het idee om een ratdrone te maken nadat hij in 2013 een les over 'vliegende kunst' volgde. Kunstenaars  Arjen Beltman en Bart Jansen verzorgden de gastles voor de klas. Na de les zocht de leerling contact op met kunstenaar Arjen Beltman, want hij wilde graag vliegende kunst maken met zijn toen nog levende rat 'Ratjetoe'. Toen de rat een jaar later ziek werd, is hij ingeslapen. Maar in plaats van de rat te begraven werd hij in de diepvries bewaard. Dat was nodig om hem later op te kunnen zetten en om te bouwen tot een drone. Pepijn heeft dit samen met de kunstenaars vele uren aan gewerkt. 
 
Om te zien hoe de ratcopter er uit ziet, klik hier.
 
© Nationale Onderwijsgids