Normal_vluchtelingenkamp_asielzoekers

VluchtelingenWerk Nederland, de organisatie die zich inzet voor vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, heeft een lespakket ontwikkeld voor scholieren van de middelbare school. De digitale lessen moeten bij de leerlingen meer begrip kweken voor mensen die gevlucht zijn en het belang van veiligheid duidelijk maken. Ook wordt uitgelegd wat VluchtelingenWerk doet. 

Het online lespakket is geschikt voor leerlingen van het vmbo, de havo en het vwo. De lessen zijn interactief en werken met prikkelende vragen. “Scholieren horen berichten over alle conflicten in de wereld, maar vinden het soms moeilijk de vertaalslag te maken naar hun eigen leven ”, zegt directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland. “Door te laten zien wie en wat een vluchteling is en aandacht te besteden aan zijn of haar verhaal, ontstaat meer begrip en worden mogelijke vooroordelen weggenomen.”

Het lespakket bestaat uit twee digitale lessen en is gratis door docenten te bestellen via www.codenamefuture.nl/vluchtelingenwerk. Docenten kunnen ook contact zoeken met de lokale afdeling van VluchtenlingenWerk. Afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers kan dan een vluchteling zelf zijn of haar verhaal komen vertellen in de klas. 

Deze week is het nationale Vredesweek, voor veel scholen aanleiding om aandacht te besteden aan de vluchtelingenproblematiek in de wereld. Nog nooit waren er wereldwijd zoveel mensen op de vlucht als nu. VluchtelingenWerk zet zich in voor een rechtvaardige behandeling van deze mensen en helpt hen een nieuw bestaan in Nederland tot een succes te maken.

© Nationale Onderwijsgids