Normal_ntr_23sep_foto_het_klokhuis_zoekt_ontwerpers_met_logo___copyright_ntr

Op 23 september start Het Klokhuis een inspirerende serie van 5 wekelijkse afleveringen over Design: ‘Het Klokhuis zoekt ontwerpers’. Aan deze serie is tevens een unieke ontwerpwedstrijd gekoppeld. Onder het motto ‘Iedereen aan tafel’ worden kijkers uitgenodigd alle attributen te ontwerpen voor een Klokhuis Design Diner dat tentoongesteld zal worden tijdens Dutch Design Week 2015.

Jong talent aan zet
In de 5 televisieafleveringen worden jonge ontwerpers geportretteerd  die de kijker aan de hand van 5 concrete objecten (stoel, tafel, bestek, servies, licht) deelgenoot maakt van hun ontwerpproces. Centrale vraag daarbij is telkens: Hoe kun je de wereld beter maken?
Het Klokhuis hoopt met deze afleveringen  jonge kijkers bewust te maken van het feit dat alles om hen heen ‘ontworpen’ is en dat nog steeds veel voor verbetering vatbaar is. Kijkers die zelf aan de slag willen gaan kunnen meedoen aan de ontwerpwedstrijd. Kijk vanaf dinsdag 23 september voor meer informatie over deelname en inspiratie op www.hetklokhuis.nl

Workshops tijdens Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week van kunnen jonge ontwerpers van 18 tot en met 23 oktober workshops volgen. Het Klokhuis organiseert in samenwerking met De Ontdekfabriek onder de titel ‘Iedereen aan tafel’ workshops in Eindhoven. Een inspirerende plek waar kinderen uitgedaagd worden om hun eigen wereld vorm te geven. Aanmelden voor de workshops kan op www.hetklokhuis.nl

Lesbrief
Op www.hetklokhuis.nl is vanaf dinsdag 23 september ook een uitdagende lesbrief te downloaden voor scholen die mee willen doen. Wie heeft het beste idee voor het Klokhuis Design Diner?

Belangrijke onderdelen van dit programma zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende partners: De Ontdekfabriek , Dutch Design Week en Design Academy Eindhoven.

Deze serie en de ontwerpwedstrijd is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Eindhoven, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Ahrend Fonds, SNS REAAL Fonds, Stichting DOEN en VSBfonds.

Afleveringen: in volgorde van uitzending

Dinsdag 23 september, Design Stoel
De stoel is één van de eerste meubelstukken waar over de mens heeft nagedacht. Nienke toont de geschiedenis van de stoel en komt terecht bij de hedendaagse ontwerper Dirk van der Kooij. Hij heeft met een eigengemaakte 3D printer een vorm gevonden om een deel van de 40 miljoen koelkasten die wij weggooien om te toveren in schitterende stoelen. Zijn ontwerpen hebben prijzen gewonnen en worden tentoongesteld in musea.

Dinsdag 30 september, Design Servies
Vanaf de late middeleeuwen tot nu wordt iedere keer weer opnieuw nagedacht over hoe ons servies beter kan. Nienke schetst een korte geschiedenis en komt terecht bij twee jonge ontwerpers die nu bezig zijn ons servies verder te ontwikkelen. Inge Kuipers heeft een bijzondere theepot ontworpen voor mensen met reuma en Lisa Kooijman heeft een bord bedacht waarmee je je eetgewoontes kunt bewaken.

Dinsdag 07 oktober, Design Licht
Vroeger was de zon onze lamp. Maar sinds de uitvinding van het licht kunnen we zelf ons dag- en nachtritme bepalen. De nieuwste uitvinding waarmee we dat doen is de LED-lamp. Lichtontwerper Dennis Parren maakt er de mooiste lampen mee. Lichtonderzoeker Toine Schoutens legt uit hoe je met de kleur van licht je bioritme kunt beïnvloeden. Met die truc hielp hij Chiel Beelen het wereldrecord radio maken te verbreken.

Dinsdag 21 oktober, Design  Bestek
De eerste ‘messen’ waren van steen en zijn al 6000 jaar oud. Nienke vertelt hoe het bestek zich sindsdien ontwikkeld heeft tot het setje dat we nu kennen. Ontwerpers Mickael Boulay en Anne Ligtenberg maken bestek voor mensen die met het standaard bestek niet uit de voeten kunnen. Een ‘verbeterbestek’ voor mensen met motorische problemen en een bestek voor langzame eters.

Dinsdag 28 oktober, Design Tafel
De tafel is vaak een centrale ontmoetingsplek. Bart legt uit dat het uiterlijk en de vorm van een tafel vaak iets zegt over de gebruikers. Ontwerper Jorre van Ast maakt zijn milieuvriendelijke tafels het liefst van hout uit eigen bos. Tineke Beunders ontwierp een knikkertafel waar je je nooit aan zult vervelen.

© Nationale Onderwijsgids