Normal_politie_embleem_
Een schoolagent gaat dit schooljaar wekelijks een bezoek brengen aan het IJburg College in Amsterdam. De politie wil door middel van de pilot de samenwerking met de buurt verbeteren. Het idee is dat de schoolagent iedere donderdag langskomt zodat leerlingen vragen en dilemma's kunnen overleggen met de agent. Dit meldt het Parool. 
 
'Het initiatief komt vanuit de politie. Die zag het als een interessante proef om het contact tussen leerlingen, de buurt en de politie te verbeteren,' zegt schoolleider Nico Moen. Er is geen directe aanleiding voor de pilot. De schoolagent zal de twee vestigingen van het IJburg College gaan bezoeken. Hij moet vooral op de schoolpleinen en in de wandelgangen een aanspreekpunt worden. 'Hij zal nog moeten ontdekken waar onze leerlingen behoefte aan hebben,' aldus Moen. 'Zijn functie zal zich in de loop van de tijd vanzelf verder ontwikkelen.'
 
Er zijn al meerdere Amsterdamse scholen die bezocht worden door politieagenten. Een proef soortgelijk aan die van het IJburg College is nu gaande bij het Mundus College in Nieuw-West. Deze school is positief over de resultaten. Ook is een schoolagent aangesteld bij het Huygens College in West. Dit was echter als gevolg van onrust op de school en overlast onder buurtbewoners. De gemeente greep in 2013. Dit is echter niet het geval op het IJburg College. Voor kerst zal de politie en de schoolleiding de aanwezigheid van de schoolagent op het IJburg College evalueren. 
 
© Nationale Onderwijsgids