Vraag uit schoolboek Blikopener van Malmberg (foto: screenshot Twitter)

PvdA-kamerlid Achmed Marcouh heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld over het schoolboek 'Blikopener' voor vmbo maatschappijleer. In het boek staan vragen die als discriminerend kunnen worden opgevat. Educatief uitgever Malmberg zegt met de Blikopener-methode leerlingen te willen laten nadenken over maatschappelijke vraagstukken maar bij verschillende politiek partijen is nu ophef over de methode ontstaan. Dit meldt het het Parool.

Opinieblad HP/de Tijd kreeg een tip over het schoolboek dat al twee jaar in gebruik is als lesmethode voor maatschappijleer op het vmbo in het voortgezet onderwijs. Het blad laat screenshots zien van suggestieve vraagstellingen uit het boek, zoals: “Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?”. Bij een vervolgvraag over de redenen voor criminaliteit onder Marokkaanse jongens staan onder meer de antwoorden: “Het zit in hun aard om crimineel te zijn” en “Ze zijn niet slim genoeg om hun school af te maken”.

Via Twitter liet Achmed Marcouh weten Kamervragen te zullen stellen over het boek dat als titel 'Opgroeien tussen twee culturen' heeft. Ook woordvoerders van SP en D66 reageerden op de kwestie en beraden zich nu op eventuele stappen. De Partij van de Eenheid in Den Haag heeft in de gemeenteraad vragen gesteld over het lesboek en wil weten of het ook op Haagse scholen gebruikt wordt.

Malmberg zegt in reactie het “jammer te vinden dat de lesmethode mensen negatief raakt”. De uitgeverij benadrukt dat het de bedoeling was om “jongeren op een open manier over herkenbare maatschappelijke onderwerpen te laten nadenken en discussiëren zonder daar een waardeoordeel over te geven”. Malmberg laat weten de kwestie “ in beraad” te nemen.

© Nationale Onderwijsgids