Normal_5908051498_69cc2c149e_z
Van alle middelbare scholen in Nederland verzwijgt ruim twee derde hoeveel onbevoegde leraren zij in dienst hebben. In de afgelopen tien jaar nam heeft aantal onbevoegd gegeven lessen echter toe van 13 naar 24 procent. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat scholen verplicht worden om openbaar te maken hoeveel van hun docenten of gegeven lessen onbevoegd zijn. Dit meldt de AOb naar aanleiding van een data-analyse van het Onderwijsblad. 
 
'Scholieren en hun ouders hebben recht op die informatie,' zo stelt voorzitter van de AOb Walter Dresscher. Op de website venstersvo.nl moeten de instellingen hun gegevens inzichtelijk maken. Uit een analyse blijkt dat twee derde van alle middelbare scholen in Nederland geen informatie over het aantal onbevoegde docenten aan de website hebben verstrekt. 
 
De AOb is geen voorstander van onbevoegde leraren. 'Bevoegdheid is eigenlijk een kwaliteitsgarantie,' aldus Dresscher. 'Om als leraar goed je werk te doen, heb je een voltooide hbo- of academische opleiding nodig. Daar leer je de basis voor je vak. Bij mensen zonder die basis ontbreekt het vaak aan de juiste kennis en vaardigheden om goed les te geven.' De onderwijsbond vindt dat ouders en scholieren het recht hebben om te weten of hun docent onbevoegd is. Dresscher: 'Een school die er voor kiest veel met leraren te werken zonder de juiste papieren neemt een risico, net als de school die de bevoegde leraar Frans ook Duits laat geven.'
 
Het komt tegenwoordig meer voor dat er onbevoegd les wordt gegeven. Volgens Dresscher nemen zowel bestuurders als politici het de laatste jaren steeds minder nauw met de bevoegdheidsvoorwaarde in het voortgezet onderwijs. 'En een harde diploma-eis zou een politiek probleem veroorzaken,' zo legt Dresscher uit, 'we hebben bijvoorbeeld niet genoeg wiskundeleraren. Dus laten ze het lopen.' De AOb vindt de remedie simpel; staatssecretaris Dekker moet scholen verplichten  het aantal onbevoegde docenten en het aantal onbevoegd gegeven lessen openbaar te maken op de sites van vo-scholen.  
 
© Nationale Onderwijsgids