Logo_logo_excellente_scholen_

24 middelbare scholen in Friesland doen uit protest niet mee aan de landelijke verkiezing van excellente scholen. “We steken liever energie in het onderwijs dan dat we ons druk maken over hoe we het predicaat excellent kunnen krijgen”, aldus voorzitter Frits Hoekstra van overkoepelende scholenorganisatie Fricolore. Dit meldt Friesch Dagblad.

Vorig jaar introduceerden minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs het predicaat 'excellent' en de bijbehorende verkiezing onder scholen. De bewindslieden willen hiermee scholen stimuleren om extra hun best te doen. Maar diverse middelbare scholen in de Friese provincie komen nu in verweer tegen dit initiatief. “Wij vinden dat iedere school per definitie zijn uiterste best moet doen om excellent onderwijs te geven”, zegt Hoekstra.
De scholen van koepelorganisaties Fricolore (voor christelijk onderwijs) en Pompeblêd (openbaar) besloten samen om niet mee te doen aan de verkiezing. “Excellentie is niet een criterium waarop de scholen elkaar moeten beconcurreren”, vult Hoekstra aan. Bovendien is de term volgens hem erg subjectief: “Scholen kiezen soms voor heel verschillende dingen. De ene school werkt heel gericht aan zelfstandig werken en een ander focust juist extra op de ontwikkeling van de gehele mens en iets minder op de cijfers. Ben je dan minder excellent?”

© Nationale Onderwijsgids