De synagoge van de liberale Joodse gemeenschap in Den Haag

Liberale Joodse gemeenschappen in Nederland gaan schoolklassen uitnodigen om een kijkje te komen nemen in hun synagogen. De organisaties willen scholieren laten zien dat er een verschil is tussen het Joodse leven in Nederland en de Israëlische politiek. Dit meldt Trouw.

Volgens directeur Madelon Bino van de Amsterdamse Liberaal Joodse Gemeente is er “juist nu” veel behoefte aan lessen over het Jodendom. Nu het conflict in de Gazastrook weer is opgelaaid, hebben veel Joden het gevoel dat het antisemitisme in ons land is toegenomen. Onderwijs zou een belangrijke methode zijn om anti-Joodse sentimenten te bestrijden.

Een bewezen effectieve aanpak is de zogenoemde peer-education. Jongeren vertellen hun leeftijdsgenoten wat hen overkomen is, zoals de gevolgen van discriminatie. Het project 'Leer je buren kennen' werkt met die aanpak. Het project wordt georganiseerd door de Liberaal Joodse Gemeente van Amsterdam op het MBO College Zuid. Op de school zitten veel leerlingen van een niet-westers afkomst. Joodse jongeren komen met hen praten over vooroordelen tegen Joden. Het project laat hen volgens de organisatoren zien dat het Jodendom veel overeenkomsten heeft met de islamitische en christelijke godsdiensten. “Het Jodendom krijgt zo een gezicht, dat werkt beter dan honderd boeken”, aldus de organisatie.

In Amsterdam worden al enkele jaren scholieren uitgenodigd in de synagogen. Dit project wordt nu doorgezet naar gemeenschappen in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Scholen gaan bovendien op lokaal niveau met de organisaties overleggen over geschikte lesprogramma's.

© Nationale Onderwijsgids