Normal_fiets_spaken__screenshot_
In de noordelijke provincies gaat dit najaar een proef van start waarmee geprobeerd wordt om middelbare scholieren aan de elektrische fiets te krijgen. 240 leerlingen uit de regio Groningen-Assen krijgen de mogelijkheid om een elektrische fiets uit te proberen. Als de fiets bevalt, kunnen ze eentje tegen gereduceerd tarief aanschaffen. Dit meldt de NOS. 
 
De mensen die op een elektrische fiets stappen worden steeds jongeren. De fabrikanten en de overheid zijn blij met die ontwikkeling en doen er nog een schepje bovenop. Er zijn al subsidies beschikbaar voor mensen die een e-bike willen kopen voor woon-werkverkeer. Nu start de overheid dus een proef met middelbare scholen. 
 
De overheid wil door middel van de proef kijken of jongeren een afstand tussen de 6 en 20 kilometer naar school met de e-bike af willen leggen. Ook moet de test uitkomst bieden over hoe de scholieren daar het beste toe kunnen worden gestimuleerd. Dit is voornamelijk in de hoop dat de scholieren meer voor de e-bike gaan kiezen en minder voor het openbaar vervoer. Vooral in Groningen zitten de treinen en bus tijdens de spits vaak overvol, vooral met jongeren. Dit houdt in dat automobilisten het ov geen aantrekkelijk alternatief meer vinden. Volgens het  ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt de proef met belangstelling gevolgd door andere Nederlandse regio's.
 
© Nationale Onderwijsgids