Normal_copyright_stockfreeimages_klaslokaal_klas_lokaal_leerling_stoel
Maandag zijn de scholen in het noorden van het land weer begonnen en met het nieuwe schooljaar begint ook het passend onderwijs. Het bieden van gepast onderwijs, aan reguliere leerling zowel als aan zorgleerlingen, is nu verplicht. Dit vraagt echter wel iets extra's van de scholen, terwijl niet elke school kan dit al bieden. Dit meldt de NOS.
 
Scholen kampen met meerdere problemen als het op het bieden van gepast onderwijs aankomt, zo vertelt Danielle Krijger van Oudervereniging Balans. “Het probleem is dat de scholen nog niet overal goed voorzien zijn,” aldus Krijger. Ook zijn er volgens de woordvoerster scholen die “nog niet weten welke begeleiding ze kunnen geven of die misschien nog niet alle know-how hebben over hoe je een kind met een beperking of een chronische ziekte kan begeleiden.” Volgens de woordvoerder van de Oudervereniging “gaat daar nog wel het één en ander mis.”  
 
Een ander probleem, dat eerder ook al tot ophef leidde, is het feit dat er scholen zijn die kinderen met een extra zorgvraag weigeren. Dat mag niet. Toch stelt het ministerie van Onderwijs dat er tientallen leerlingen die extra zorg nodig hebben geweigerd zijn. In overleg met het ministerie wordt daarvoor nu een oplossing gezocht. Desondanks zijn scholen vanaf afgelopen maandag hoe dan ook verplicht om leerlingen die extra zorg nodig hebben op te nemen in de klas. 
 
© Nationale Onderwijsgids