Normal_6040985521_f8bcce09ef_z

Het is vandaag de Internationale Linkshandigendag. Deze dag is in 1976 in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de ongemakken waar linkshandigen levend in een rechtshandig wereld tegenaan lopen. 1 op de 10 Nederlanders is linksgeoriënteerd. Dit houdt in dat er gemiddeld 3 leerlingen in een klas linkshandig zijn. Dit melden Westerwolde Actueel en Linkshandigendag. 

Linkshandigen lijken veel nadelen te ondervinden van het hebben van een linker voorkeurshand. Veel gebruiksvoorwerpen worden voor rechtshandigen ontworpen. Denk daarbij aan scharen, blikopeners, potloodslijpers, schrijfwaren of computer muizen. Linkshandigen worden dagelijks geconfronteerd met hun linkshandigheid. Tegenwoordig worden er echter al veel producten speciaal voor linkshandigen gemaakt. 
 
In het onderwijs worden leerlingen uiteraard ook geconfronteerd met hun linkshandigheid. Denk daarbij aan de westerse schrijfstijl die toegespitst is op de rechterhand. Linkshandigen moeten een andere schrijftechniek leren dan rechtshandigen, omdat zij bijvoorbeeld niet hun hand op het papier kunnen laten rusten. Dan zouden ze namelijk de woorden die ze net geschreven hebben uitvegen. Leerlingen worden tegenwoordig echter niet meer gedwongen om met rechts te schrijven en leraren leren hoe ze linkshandige leerlingen kunnen ondersteunen. Dit brengt weer andere ongemakken met zich mee. Zo zijn hedendaagse schoolgebouwen namelijk ingericht op rechtshandigheid. In een klaslokaal bevinden de ramen zich bijvoorbeeld meestal aan de linker kant van het schoolbord. Dit is gedaan omdat de ramen zich dan links van de kinderen bevinden en er dus genoeg daglicht op het papier schijnt. 
 
Linkshandigheid brengt echter niet alleen nadelen met zich mee. Onderzoekers hebben reeds ontdekt dat de hersenen van linksgeoriënteerden iets anders functioneren dan rechtshandigen. Ook zijn er onderzoeken waarin geconcludeerd wordt dat linkshandigen creatiever zijn, een hoger IQ hebben en een beter taalvermogen. Toch is er nog maar weinig echt bekend over linkshandigheid. Wel staat vast dat sporters voordeel halen uit een linkse oriëntatie. Zij zijn erg gewild; juist omdat de meeste tegenspelers rechts zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids