Normal_kinderen_sport_horde

Het aantal aanvragen voor het vignet Gezonde School is het afgelopen halfjaar met bijna 70 procent gestegen. Sinds 2011 hebben ruim 200 basisscholen en mbo-scholen een aanvraag gedaan. Het vignet is vooral populair in het primair onderwijs. Dit meldt Metro. 

Het aantal basisscholen dat met een gezonde levensstijl bezig is, groeit hard, zo signaleren de GGD en de PO-raad. Van de 200 aanvragen die sinds 2011 ingestuurd zijn, werden er 80 in het eerste halfjaar van 2014 ingediend. In 2013 kwamen gedurende het hele jaar 60 aanvragen binnen. 
 
Er zijn momenteel 140 scholen die het vignet gekregen hebben. In totaal hebben deze scholen 187 themacertificaten. Er zijn acht thema's waaruit de school om in aanmerking te komen voor het vignet. Voordat de school het vignet toegekend krijgt, moet aangetoond worden dat er voldaan wordt aan de  basisvoorwaarden en criteria van in ieder geval één thema. De thema's Sport en Bewegen, Voeding en Sociaal-emotionele Ontwikkeling zijn onder de scholen het populairst. Binnen deze thema's raadt het RIVM erkende lesprogramma's aan. 
 
"De lijn van het aantal aanvragen stijgt nu hard. We verwachten dat die zal doorzetten", zegt Dorien Tolhuis van GGD GHOR Nederland, de beheerder van het vignet Gezonde School. "Het vignet wordt bekender en steeds meer scholen worden zich bewust van het belang van een gezonde levensstijl. Scholen zijn enthousiast en steeds meer scholen kiezen nu ook voor meerdere certificaten." Momenteel is het vignet Gezonde School alleen nog aan te vragen door basisscholen en mbo-scholen. Vanaf september is het vignet ook beschikbaar voor scholen in het voortgezet onderwijs.
 
© Nationale Onderwijsgids