De top 6 van de IJSO

Julio Josso, leerling  van ORS Lek en Linge in Culemborg, heeft de 11e Nationale Junior Science Olympiade (IJSO) gewonnen. 24 jonge leerlingen, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3–vwo, waren geselecteerd voor de landelijke eindronde die op 20 juni is gehouden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Faculteit Techniek in Nijmegen. Beste havist is Winoa van Hattum leerling van het SG Philips van Horne in Weert. 

Jaarlijkse nationale en internationale science olympiade
De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie. In een schriftelijke voorronde worden de beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog 2 trainingsdagen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de  Rijksuniversiteit Groningen voor ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade. Dit jaar deden 96 scholen met 1811 leerlingen mee aan de voorronde. 
 
De nummers 2 tot en met 5 van de nationale IJSO zijn dit jaar geworden:
2. Jelmer Hinssen – Stedelijk Gymnasium Nijmegen
3. Björn Johannesson – Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel
4. Gijs van Eck – Utrechts Stedelijk Gymnasium
5. Daniil Soloviev – Stanislascollege Westplantsoen, Delft
 
International Junior Science Olympiade
Aan deze wedstrijd nemen ook leerlingen deel uit leerjaar 4 of hoger die voldoen aan het leeftijdscriterium (op 31 december 2014 ten hoogste 15 jaar). Uit deze groep is Wietske Hekstra (Christelijk College Nassau-Veluwe, Harderwijk) als winnares uit de bus gekomen. Zij is toegevoegd aan het team derdeklasleerlingen. Deze zes winnaars vormen het Nederlandse team dat deel gaat nemen aan de 11e International Junior Science Olympiade in Mendoza (Argentinië) van 2 t/m 12 december 2014. 
 
De Malmberg-scholenprijzen werden gewonnen door het Stedelijk Gymnasium Nijmegen (vwo) en het Lyceum aan Zee uit Den Helder (havo). 
 
© Nationale Onderwijsgids