Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

Leerlingen op het vmbo die geen permanente verblijfsvergunning hebben, mogen tijdens hun opleiding ook stage lopen. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken geantwoord op schriftelijke vragen van D66. Tot dusver konden illegale vmbo-leerlingen hun opleiding niet afronden omdat ze zonder verblijfsvergunning de verplichte stage niet konden doen. Dit meldt Volkskrant.

Jongeren van buiten de Europese Unie hebben een terwerkstellingsvergunning nodig om stage te kunnen doen maar die krijgen ze niet zonder verblijfsvergunning. Eerder maakte het ministerie al een uitzondering voor mbo'ers zonder verblijfstatus, nu dus ook voor vmbo'ers.

Volgens Assher is destijds ten onrechte vanuit gegaan dat het probleem alleen op het mbo speelde. Het ligt volgens de minister voor de hand om ook voor leerlingen van het beroepsgerichte vmbo en het praktijkonderwijs een uitzondering te maken. Het moet dan gaan om leerlingen voor iwe geen andere onderwijsroutes beschikbaar zijn zonder verplichte stage.

D66 is blij met het antwoord van minister Asscher. “Het is aan ouders niet uit te leggen dat hun kinderen wel een opleiding mogen volgen, maar niet mogen afmaken”, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. “Gelukkig is deze weeffout nu hersteld en kan ook deze groep een diploma halen.”

© Nationale Onderwijsgids