Normal_pesten_jongens_onherkenbaar

Het aantal meldingen over misbruik en geweld op school is in het afgelopen schooljaar fors gestegen. Dit blijkt uit het onderwijsverslag dat de Inspectie voor Onderwijs vandaag presenteerde. Het gaat om bijna 2300 meldingen van seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, discriminatie en radicalisering. Dat is een toename van bijna twintig procent ten opzichte van het schooljaar 2011-2012. Dit meldt Trouw.

De meeste meldingen gaan over psychisch geweld zoals (cyber)pesten en bedreigingen. Wat de verklaring is voor de toename in het aantal meldingen heeft de Inspectie niet onderzocht. Volgens de Inspectie betekent de stijging overigens niet direct dat scholen onveiliger zijn. Een grotere bereidheid om klachten kenbaar te maken en meer aandacht in de media  zouden daarin een rol gespeeld kunnen hebben.

In het (voortgezet) speciaal onderwijs is daarentegen een opvallende daling te zien in het aantal meldingen van fysiek geweld.

Meldingen over geweld of misbruik op school komen binnen bij vertrouwensinspecteurs. Niet alleen leerlingen en ouders kunnen zich tot deze inspecteurs wenden. Ook docenten, vertrouwenspersonen en schoolbesturen kunnen meldingen doorgeven als er iets is gebeurd op school. Vanwege de privacy heeft de Inspectie niet specifiek gemaakt welke groep de meeste meldingen doet.

© Nationale Onderwijsgids