Normal_burnout

(Novum) - Een op de vijf jongeren tussen de 10 en 18 jaar wordt gepest via internet. Van deze groep denkt zeventien procent wel eens aan zelfmoord. Dat melden BNN en KRO op basis van een onderzoek van Motivaction onder 620 jongeren in het kader van de Dag tegen Pesten.

De effecten van cyberpesten zijn volgens de onderzoekers groot. Meer dan een kwart van de gepeste tieners zegt niet meer naar school of naar buiten te willen. Ruim 28 procent voelt zich bedreigd.

Het pesten via internet gebeurt veelal via sociale media als Twitter en Facebook maar ook anoniem via speciale pestapps. Zo weet achttien procent van de slachtoffers niet door wie ze gepest worden.

De twee omroepen besteden dinsdagavond gezamenlijk aandacht aan het pesten via internet in een speciale thema-uitzending.

De cijfers van het aantal pestslachtoffers in het onderzoek van Motivaction liggen hoger dan cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van oktober. Toen werd ongeveer tien procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar wel eens gepest op internet.