Logo_niet_voor_nieuwsitems_laks

Ruim de helft van de scholieren die ieder jaar eindexamen doen komt van het vmbo. Toch komen bij de jaarlijkse examenklachtenlijn van het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) slechts twintig procent van de klachten van deze groep. Het bestuur werkt daarom aan een plan om het LAKS meer onder de aandacht te brengen bij scholieren van het vmbo. Dit meldt Spits.

“Na gesprekken met deze scholieren blijkt dat veel vmbo'ers ons niet kennen,” zegt bestuurslid Annelotte Lutterman van LAKS. “Of ze denken al snel dat ze toch niks kunnen doen als hen onrecht wordt aangedaan.” Dat is een andere mentaliteit dan leerlingen van de havo en het vwo laten zien, stelt Lutterman: “Als havo- en vwo-scholieren het ergens niet meer eens zijn zoeken ze sneller op wat hun rechten zijn en komen daar voor op. Ze kennen ons ook beter, omdat zij gemiddeld vaker kranten lezen en meer het nieuws volgen dan vmbo-scholieren.”

Lutterman is van plan om naar scholen toe te gaan om daar met vmbo'ers te praten over wat LAKS doet en voor hen kan betekenen tijdens speciale themadagen. Vooral de klachtenlijn voor examens moet meer bekendheid krijgen. Twee weken geleden zijn de praktijkexamens voor het vmbo gestart. “We hebben nu pas vijf klachten binnen, dat is echt ontzettend weinig,” aldus Lutterman.

Een klacht indienen bij LAKS kan zeker effect hebben benadrukt ze. Zo heeft het College voor Examens in 2012 al eens de normering aangepast na klachten van scholieren over onduidelijke vragen. “En dan zijn er nog de klachten waarbij scholieren melden dat er bijvoorbeeld een circus naast de school staat, waardoor ze worden afgeleid tijdens het examen. Als vmbo'ers geen klachten indienen, kunnen we hun scholen ook niet bellen om dit soort problemen op te lossen.”

© Nationale Onderwijsgids