Normal_pesten_gepest

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan over het RTL 5-programma 'Project P: stop het pesten.” Hij zegt te begrijpen de ouders en kinderen die hulp hebben gevraagd aan het tv-programma maar denkt niet dat het programma het probleem van pesten zal verhelpen. “Een tv-programma is geen anti-programma”, zegt de kinderombudsman. Dit meldt het AD.

Over het programma Project P is ophef ontstaan omdat er in het geheim beelden werden gefilmd van pesters op middelbare scholen. Drie scholen hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen het uitzenden van de beelden. Het Einstein Lyceum in Hoogvliet is naar de rechter gestapt omdat RTL 5 weigerde de beelden niet te gebruiken.

Kinderombudsman Dullaert vindt dat RTL 5 daarmee de privacy van kinderen in gevaar brengt. “Door het gepeste kind zo in beeld te brengen is zijn privacy in het geding kan hij hierdoor nog jarenlang worden achtervolgd”, zegt hij.

Ook socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen heeft zijn bedenkingen bij het programma. Veenstra doet al jarenlang onderzoek naar pesten. “Ik denk dat de producenten echt de juiste bedoelingen hebben en iets goeds neer willen zetten. Maar pesten in een dermate gevoelig en complex onderwerp, als je dat goed in beeld wilt brengen heb je een documentaire van minstens anderhalf uur nodig en niet een relatief korte serie.”

© Nationale Onderwijsgids