Normal_blowen

DEN HAAG - Uit cijfers van het Trimbos-instituut blijkt dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud hun wiet 'gewoon' kunnen kopen in de coffeeshop, ondanks het geldende verbod op verkoop aan minderjarigen. Verkopers in coffeeshops zijn net als bij de verkoop van alcohol verplicht jongeren een legitimatiebewijs te vragen. Daarover bericht Binnenlands Bestuur.

Achtendertig procent van de jongeren kon wiet bij een coffeeshop kopen. De rest van de jongeren kocht de wiet bij een huisdealer (19 procent), op straat (13 procent) of rond school (8 procent).

"We doen een beroep op de coffeeshophouders om de leeftijd te controleren, net als dat in een supermarkt moet gebeuren als een jongere alcohol koopt. Kennelijk gebeurt dat onvoldoende", aldus een woordvoerster van het ministerie van Justitie.

In 2010 waren volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 58 coffeeshops in Nederland binnen een afstand van 350 meter van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd. Dat komt neer op 9 procent van alle coffeeshops.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink