NOG Aanpak misbruik uitwonendenbeurs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de gemeenten werken samen om effectief op te treden tegen misbruik van de uitwonendenbeurs.


Actieplan misbruik uitwonendenbeurs

De uitwonendenbeurs is bedoeld voor studenten in het hoger onderwijs (ho) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) die niet bij hun ouders wonen. Het blijkt dat een groot aantal studenten hier misbruik van maakt. Dit kost de overheid naar schatting tussen de 40 en 55 miljoen euro per jaar. Het kabinet wil hard optreden tegen dit misbruik. Daarom is het Actieplan misbruik uitwonendenbeurs opgesteld.

In het Actieplan misbruik uitwonendenbeurs (PDF) staan maatregelen om misbruik te voorkomen en - waar het zich voordoet - op te sporen en te bestraffen. DUO heeft een risicoprofiel ontwikkeld, waardoor gericht toezicht kan worden gehouden. De controle en het huisbezoek worden door gemeentelijke ambtenaren en sociale rechercheurs uitgevoerd. Daarnaast is de definitie van "uitwonende" in de Wet studiefinanciering 2000 aangescherpt.

Aanpassing Wet studiefinanciering 2000

Sinds 1 januari 2012 wordt voor het vaststellen van het recht op een uitwonendenbeurs gekeken naar het GBA-adres. Dit adres moet een ander adres zijn dan het GBA-adres van de ouders. Als het feitelijke woonadres van de uitwonende student niet overeenkomt met het in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) geregistreerde adres, wordt de basisbeurs omgezet naar een lagere beurs voor thuiswonende studenten.

Boetes misbruik uitwonendenbeurs

Studenten moeten te veel ontvangen studiefinanciering terugbetalen en krijgen daarnaast een boete van 50% van dit bedrag. Maakt de student daarna nogmaals misbruik, dan bedraagt de boete 100% en wordt het recht op studiefinanciering stopgezet. In ernstige gevallen zal DUO aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM). Dit betekent dat de student kans loopt op een strafblad. Ook medeplegers, mensen die bewust het misbruik mogelijk hebben gemaakt door bijvoorbeeld hun GBA-adres beschikbaar te stellen, kunnen een boete ontvangen.

Uitzonderingen misbruik uitwonendenbeurs

Het kan gebeuren dat een student niet op het opgegeven GBA-adres woont. Voorbeelden van deze uitzonderingen zijn een tijdelijk studieverblijf in het buitenland of een verblijf in een blijf-van-mijn-lijfhuis. DUO onderzoekt zulke situaties zo goed mogelijk. Als de student het niet eens is met de beslissing van DUO, kan hij in bezwaar en beroep gaan.

Geen uitwonendenbeurs bij illegaal onderhuur

Als een student zich niet kan inschrijven in de GBA omdat hij illegaal onderhuurt, kan geen gebruik worden gemaakt van de uitwonendenbeurs. De Landelijke Studentenvakbond heeft een website met informatie voor studenten over de rechten en plichten van huurders en verhuurders van kamers.