Normal_7379

ZOETERMEER - Abvakabo FNV heeft gisteren een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd om de uitholling van de positie van promovendi tegen te gaan. Staatssecretaris Zijlstra van OCW liet in juni al weten erg tevreden te zijn met het SER-advies Strategische Agenda Hoger Onderwijs waarin een voorstel is opgenomen om het bursalenstelsel wettelijk te regelen.

De vakbond is tegen een bursalenstelsel dat inhoudt dat promovendi geen salaris meer krijgen maar een studiebeurs. Niet enkel Abvakabo FNV maar ook de rechter vindt (tot twee keer toe) dat promovendi arbeid verrichten waar universiteiten van profiteren. Daarmee zijn promovendi werknemers met recht op pensioenbijdrage. Salaris omzetten naar een studiebeurs betekent voor de universiteiten dat ze geen werkgeversbelasting en pensioenkosten hoeven te vergoeden.

Wat het voorstel voor promovendi bekent
Wanneer de tweede kamer ingestemd met het voorstel van de Staatssecretaris dan betekent dit voor de promovendi dat zij gedurende de periode dat zij van een beurs leven, geen aanspraak maken op pensioenopbouw en op verschillende sociale zekerheidsregelingen. Daarnaast is het zeer de vraag hoe de Belastingdienst met deze beurspromovendi om zal gaan. Zoals bekend ziet de Belastingdienst de relatie tussen een bursaal en de universiteit wel degelijk als een dienstverband, het fictieve dienstverband, wat belastingafdracht met zich mee brengt.

© Nationale Onderwijsgids