Normal_neelie_kroes

Minister-president Rutte brengt van 31 januari tot en met 2 februari 2016 een bezoek aan Californië, Verenigde Staten. Hij wordt hierbij vergezeld door de speciaal gezant van StartupDelta, Neelie Kroes. Het bezoek staat in het teken van de innovatieve samenwerking tussen Nederland en Silicon Valley.

Het bezoek start zondagmiddag 31 januari met een ontmoeting tussen minister-president Rutte en Gouverneur Brown van Californië. Aansluitend spreken de minister-president en Kroes met Nederlandse ondernemers die actief zijn in en rond Silicon Valley. Verder bezoeken Rutte en Kroes een aantal grote innovatieve bedrijven in Silicon Valley. Zo bezoeken ze de Facebook campus, de Tesla Fremont Fabriek en het IT-bedrijf Cisco. Ook gaan ze in gesprek met de topman van Apple, Tim Cook.

Dinsdagochtend 2 februari staat een bezoek aan Stanford University op het programma. Deze vooraanstaande universiteit speelt op het gebied van onderzoek en innovatie een cruciale rol in Silicon Valley. Minister-president Rutte en Neelie Kroes spreken hier met medewerkers en studenten over verdere samenwerking tussen Stanford University en Nederlandse universiteiten. Het bezoek aan Silicon Valley wordt afgesloten met een ontmoeting met de topman van Tesla, Elon Musk.

Nederland en de VS zijn beide voorloper op het gebied van innovatie. Silicon Valley is met grote technologiebedrijven, startups en toonaangevende universiteiten de meest innovatieve regio van de wereld. Samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in Silicon Valley biedt grote kansen voor Nederland. Veel bedrijven uit Silicon Valley vestigen een deel van hun Europese activiteiten in Nederland. Andersom zijn steeds meer Nederlandse bedrijven actief in Silicon Valley. Ook werken Nederland en Californië al nauw samen in onder meer de aanpak van klimaatverandering, landbouw en de wereldwijde promotie van schoon en slim vervoer.

© Nationale Onderwijsgids