Logo_open_access

Het innovation principle, Europese innovation deals, een startup visum en Open Access van onderzoeksresultaten zijn de belangrijkste plannen die de Europese ministers van onderzoek gisteren in Amsterdam hebben besproken. Alle ministers zijn het eens dat investeren in kennis, onderzoek en innovatie een investering in de Europese toekomst is. Daarom moet investeren makkelijker gemaakt worden door betere regelgeving. Om de impact van onderzoek te vergroten, moeten de resultaten voor iedereen toegankelijker worden. Dit meldt Rijksoverheid.

“Het is goed om te merken dat alle ministers het belang in zien van investeren in onderzoek en innovatie. Om de impact van onderzoek maximaal te benutten is het belangrijk dat wetenschappelijke kennis gedeeld wordt. Dan kan iedereen, van de wetenschapper tot de leraar en van de arts tot de ondernemer gebruik maken van de resultaten van onderzoek dat gefinancierd is met publieke middelen. Daarom wil ik, in dit half jaar dat Nederland voorzitter is van de Europese Unie, flinke stappen zetten om de impact van onderzoek en innovatie zo groot mogelijk te laten zijn en open access is daarbij voor mij één van de belangrijke stappen,” aldus staatssecretaris Sander Dekker.

Afgelopen dinsdagavond sprak Bill Gates de Europese ministers toe over het belang van Open Access. De Bill en Melinda Gatesfoundation investeert veel geld in onderzoek en wetenschap. Voorwaarde is dat de onderzoeksresultaten voor iedereen beschikbaar moeten komen. Staatssecretaris Dekker wil hetzelfde voor alle resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat is gefinancierd met publieke middelen.

Vanmiddag boden de belangrijkste Europese onderzoeksuniversiteiten (LERU) de Europese ministers en Eurocommissaris Moedas bijna 10.000 handtekeningen aan. Zij roepen hen op om vaart te maken met Open Access. Op 4 en 5 april organiseert staatssecretaris Dekker daarom een grote Europese conferentie over Open Access.

De informele bijeenkomst in Amsterdam is de eerste bijeenkomst voor de onderzoeksministers onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Sander Dekker. Dekker hoopt in mei tijdens een formele bijeenkomst in Brussel samen met zijn collega’s stevige conclusies aan te nemen over het belang van investeringen in onderzoek en innovatie, over betere regelgeving voor een beter vestigingsklimaat in Europa en over de toegankelijkheid van onderzoeksgegevens om zo Open Access een stap dichterbij te brengen. 

© Nationale Onderwijsgids