Normal_overleg_studenten345

Het rentetarief over een studielening is nog nooit zo laag geweest. Studenten betalen nu over de studiefinanciering en het studievoorschot een rente van 0,01 procent. Dat heeft een woordvoerder van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bevestigd aan NU.nl. Dit jaar bedroeg de rente nog 0,12 procent. Dat meldt NU.nl.

Per 1 september is het nieuwe leenstelsel van kracht geworden. Hierdoor is de basisbeurs verdwenen. Nieuwe studenten kunnen daardoor alleen een lening krijgen en in sommige gevallen een aanvullende beurs. Alle studenten die in 2016 studiefinanciering of een studievoorschot ontvangen hebben het lage rentepercentage. Dit betekent dat over alle schuld die deze studenten volgend jaar opbouwen een rente van 0,01 procent wordt gerekend. Eind volgend jaar wordt weer een nieuw percentage berekend.

Studenten hebben jarenlang geprotesteerd tegen de komst van het leenstelsel, maar dit bleek tevergeefs. Alleen studenten die vorig studiejaar of eerder zijn begonnen met hun opleiding op het hbo of wo ontvangen nog een basisbeurs volgens het oude systeem.

© Nationale Onderwijsgids