Normal_praying-614374_640

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat op diverse locaties stilteruimtes inrichten, op dringend verzoek van studenten. Afgelopen zomer richtten enkele studenten op eigen initiatief een  stilteruimte in voor meditatie, gebed of ontspanning. Het bestuur van de universiteit kon zich daar echter niet in vinden en liet het vertrek ontruimen. In het universiteitsblad Folia volgde een felle discussie waarop het bestuur besloot de kwestie te heroverwegen. Dit meldt het Parool.

Het eerdere besluit van het bestuur om de stilteruimte op de Roeterseilandcampus te verwijderen, stuitte op veel weerstand van studenten. In Folia schreven diverse voorstanders van de ruimte dat de universiteit, ook al seculiere instelling, meer moet doen aan diversiteit. Tegenstanders vinden juist dat hierdoor de fundamentele principes van een seculiere instelling worden ondermijnd.

De discussie was voor het bestuur aanleiding om er nog eens over na te denken met als resultaat dat de UvA nu drie stilteruimtes krijgt: op de Roeterseilandcampus, de Binnenstadcampus en het SciencePark. De Hogeschool van Amsterdam krijgt voorlopig nog geen stilteruimte.

© Nationale Onderwijsgids