Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Vanuit het Actieplan Jeugdwerkeloosheid zijn vijftien jongeren-initiatieven van start gegaan die ruim 700 jongeren aan een baan, leerwerkplek of stage helpen in de regio Midden-Utrecht. De initiatieven werken voor uiteenlopende groepen werkloze jongeren, zoals jongeren met een arbeidsbeperking, hoge opleiding, met of zonder startkwalificatie, met een niet-westerse achtergrond of met meervoudige problemen. Ook is er een initiatief dat niet zichtbare jongeren zonder werk opzoekt. Dat meldt gemeente Utrecht.

Het nakomen van de regionale banenafspraak om 1145 voormalig WAJONG uitkeringsgerechtigden te plaatsen op een baan laat een hoopvolle ontwikkeling zien. Daardoor hebben nu 531 jongeren met een arbeidsbeperking uit de arbeidsmarktregio een baan. Of alle plaatsingen ook meetellen in de banenafspraak weet de gemeente eind 2015 als het UWV haar cijfers bekend maakt.

De arbeidsmarkt in Utrecht is aantrekkelijk voor hoger opgeleiden. Voor lager opgeleiden is het lastiger om werk te vinden in de stad en regio. Dat blijkt uit de eerste arbeidsmarktmonitor van de regio Utrecht. Wel laat het aantal bijstandsuitkeringen in de stad sinds lange tijd een lichte daling zien. De inspanningen voor de mensen met een arbeidshandicap, een nieuwe doelgroep van de participatiewet, geven eerste gunstige resultaten. Als het gaat over de laagste werkeloosheid neemt de regio Utrecht halverwege 2015 de zesde plaats van Nederland in.

Uit de onlangs verschenen eerste arbeidsmarktmonitor blijkt dat de Utrechtse (regionale) arbeidsmarkt een gunstige uitgangspositie heeft. Ondanks de economische crisis bleef het aantal banen redelijk op peil en de werkloosheid ligt voor een stad met deze omvang op een laag niveau. De arbeidsparticipatie onder hoogopgeleiden is relatief hoog. De arbeidsparticipatie van laag- en middelbaar opgeleiden is echter lager dan gemiddeld in Nederland.

© Nationale Onderwijsgids