Normal_universiteit_leiden_1

De 21-jarige student uit Valkenburg die is aangehouden voor het dreigen met een schietpartij op de Universiteit Leiden werd gedreven voor liefdesverdriet. Op de website 4Chan waar hij zijn bedreigingen uitte schreef hij dat hij bedrogen was door zijn vriendin en leed aan “algemene Weltschmerz”. Dit meldt de Telegraaf.

Na de dreigementen via internet rukte de politie dinsdagochtend massaal uit om de gebouwen van de universiteit in Leiden te beveiligen. De colleges konden gewoon doorgaan. In de nacht van dinsdag op woensdag arresteerde de politie de student bij de studentenvereniging Catena. De jongeman is gisteren de hele dag verhoord en blijft nog vastzitten.

De student uitte zijn bedreiging via het internetforum 4Chan. Daar schreef hij dat hij een jaar geleden bedrogen was door zijn vriendin, daarna opnieuw verliefd werd maar ook door dit meisje bedrogen werd. Iemand die anoniem reageerde op zijn bericht schreef dat hij geen onschuldige mensen kan doden omdat hij zich slecht voelt en adviseerde hem medicijnen te nemen. Daarop reageerde de student met: “Medicijnen zijn leuk, totdat je psychotisch wordt.”

Een woordvoerder van Catena noemt de aanhouding bij de vereniging “heel vervelend”. “Het is vooral erg omdat we een gezelligheidsvereniging zijn.” Volgens de woordvoerder was de student een “beetje een apart type”, wisselend gesloten of open in zijn houding, maar gaf geen aanleiding tot bezorgdheid. “Als hij zoiets als dit zou plannen dan heeft hij echt een duistere kant die niemand kent”, aldus de woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids