Normal_research-853474_640

De Nederlandse wetenschap vreest een uittocht van toptalenten naar het buitenland. In het buitenland zouden de wetenschappers meer mogelijkheden en geld krijgen. Nederland wordt minder aantrekkelijk door het wegvallen van extra potjes zoals de aardgasopbrengst en door de loodzware concurrentie om onderzoeksgeld van de overheid. Dat meldt de Volkskrant.

Nederland blijkt maar beperkt in staat om toptalenten duurzaam aan zich te binden, zegt rector Frank Baaijens van de Technische Universiteit Eindhoven. De rector geeft aan zich grote zorgen te maken over de talentvolle wetenschappers die naar het buitenland worden gehaald. Zo ook Maaike Kroon, zij werd vorige week uitgeroepen tot ‘Wetenschapstalent 2015’. Kroon gaat nu aan de slag aan de jonge universiteit van Abu Dhabi.

Frank den Hollander van de bèta-adviesraad van wetenschapsacademie KNAW geeft aan dat het onderwerp zeer leeft bij de academie. “Dit is meer dan een incident. Nederland is een fantastisch wetenschapsland, mar het buitenland is ook hard gegroeid. Wij zien jongen mensen die tot de absolute top behoren en die zeggen: ‘ik kan in het buitenland een hele groep opzetten’. Dat zijn er weliswaar geen honderden”, zegt Den Hollander. De KNAW overweegt een formeel advies op te stellen hoe ermee om te gaan.

De raden van toezicht van de universiteiten maken zich ook zorgen om een uittocht van talentvolle wetenschappers en pleitten voor een versoepeling van de balkenendenorm voor uitzonderlijke toppers. Universiteitenvereniging VSNU lobbyt ook voor dit plan. Baaijens is van mening dat er meer nodig is dan hogere lonen. Volgens onderzoekster Marian Thunnissen van de Hogeschool Utrecht gaat het ook om de onderzoeksfaciliteiten: een mooi lab en een goede infrastructuur. Buitenlanse toppers die zouden aangetrokken worden door Nederland zouden behoorlijk schrikken als blijkt hoeveel ze moeten doen om zelf hun geld binnen te halen.

Thunnissen wijst er overigens op dat het vertrek van knappe koppen ook kansen biedt. “Je kunt hun kennis en kunde ten goede benutten door met ze samen te blijven werken.” De VSNU beaamt dit.

© Nationale Onderwijsgids