Normal_normal_normal_minister-bussemaker-in-gesprek-met-meiden-over-techniek-web

Techniekopleidingen worden onder meiden steeds populairder. Dit merkt ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). In 2011 kozen nog 280 meiden voor een technische opleiding op de hogeschool. In 2014 was dit aantal al gestegen naar 396. Dat meldt Omroep Gelderland.

Het aantal studenten aan de HAN dat koos voor een technische studie is gestegen van 1694 in 2011 naar 2250 in 2014. Meerdere hogescholen zetten zich in om meer jongeren te trekken voor de technische studies. Zo heeft Hogeschool Saxion een Lego-studio geopend om jongeren enthousiast te maken van techniek door middel van Lego. Hogeschool Windesheim heeft een convenant met basisscholen gesloten om techniek te promoten.

Bedrijven hebben al jaren moeite om vacatures in de techniekbranche in te vullen. Om meer jongeren te interesseren voor technische studies zijn de afgelopen dertig jaar miljoenen geïnvesteerd in promotiecampagnes. Deze acties begonnen eind jaren tachtig al, maar pas eind jaren negentig hadden de acties succes. De gedachte achter de campagnes is dat alleen mannen de openstaande vacatures niet kunnen opvullen, dus werden ze gericht op vrouwen.

© Nationale Onderwijsgids