Normal_universiteit_tilburg

In vijf zogenoemde studentenlabs zullen studenten van Tilburg University zich gaan buigen over vraagstukken die leven in de stad. De studenten zullen de vraagstukken onderzoeken en vervolgens advies uitbrengen aan de gemeente. Op 1 oktober tijdens het Night University festival is de aftrap van de studentenlabs. Dit meldt Brabants Dagblad. 

Op de universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar thema’s die raakvlakken hebben met stedelijke vraagstukken. Tijdens Night University op 1 oktober, een festival op de campus van Tilburg University waarin wetenschap centraal staat, wordt de eerste steen gelegd voor vijf studentenlabs. Er zijn vijf stedelijke vraagstukken waarmee steeds zo'n vijf tot zeven studenten aan de slag kunnen gaan. Ze hebben betrekking op kennisintensief ondernemerschap, big data en criminaliteit, E-culture, duurzaamheid en het principe van garantie inkomens. In een later stadium kunnen er meer studentenlabs komen.

Studenten in de studentenlabs zijn afkomstig van verschillende disciplines. Ze doen literatuuronderzoek, vergelijken de aanpak van Tilburg met andere steden, interviewen stakeholders, zetten enquêtes uit etc. De student doet zo doet nuttige ervaringen op in de praktijk op, de stad spint garen bij de kennis die op deze manier in processen wordt ingebracht en ontwikkelt zich zo tot een 'living lab' waar wetenschappelijke kennis slim wordt benut.

Marcelle Hendrickx, wethouder Onderwijs: "De studentenlabs zijn een goede manier om stedelijke vraagstukken te verbinden met de denkkracht van de universiteit. De ontwikkeling van de stad is immers allang niet meer voorbehouden aan overheid en ondernemers. Juist studenten brengen de out of the box ideeën die passen bij het huidige tijdsbeeld."

© Nationale Onderwijsgids