Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

De provincie Fryslân, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de gemeente Leeuwarden hebben een principeakkoord gesloten over de oprichting van een vestiging van de RUG in Leeuwarden; de elfde faculteit. In de komende weken wordt het principeakkoord nader uitgewerkt. Ook komt er een gezamenlijk onderwijsakkoord waar de Friese hogescholen en kennisinstellingen bij betrokken zijn. Dit melden de partijen. 

Het principeakkoord bevat de oprichting van een mastercollege met tien unieke masterprogramma's, een brede Engelstalige driejarige bachelor-opleiding en een academische onderzoekschool voor vierjarige onderzoeksprojecten geënt op de Friese economische speerpunten. 

De nadere uitwerking van het bereikte principeakkoord wordt in de week van 12 tot 16 oktober ter besluitvorming voorgelegd aan de afzonderlijke colleges van de drie partijen. De besluitvorming wordt definitief nadat de onderliggende stukken en het akkoord besproken en besloten zijn in de Friese Provinciale Staten, de gemeenteraad van Leeuwarden en het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Gedeputeerde Staten betrekken hierbij ook het advies van drs. Gerrit de Jong (voorheen Rekenkamer), die zij in een eerder stadium aantrokken. De definitieve besluitvorming is naar verwachting in december helemaal afgerond. 

Met het principeakkoord lijkt de terugkomst van het academisch onderwijs in Friesland weer een stap dichterbij gekomen te zijn. 

© Nationale Onderwijsgids