Normal_universiteit_leiden_academiegebouw

Piet Hein Donner bekleedt in het collegejaar 2015-2016 de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit van Leiden. Op 26 november 2015 houdt hij de jaarlijkse Cleveringa-oratie. Hij zal zich in zijn oratie richten op recht, vrijheid en verantwoordelijkheid: hoe die te behouden en te bewaken bij een veranderende betekenis van de staat. Dat meldt Raad van State.

De Cleveringa-leerstoel is een wisselleerstoel van één jaar en de Cleveringa-hoogleraar houdt zich afwisselend bezig met de Tweede Wereldoorlog of met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. Eerdere Cleveringa-hoogleraren waren onder anderen de historici Michael Ignatieff, Timothy Snyder en Hans Blom, voedselwetenschapper Louise Fresco en Leids bijzonder hoogleraar Job Cohen, destijds burgemeester van Amsterdam.

Piet Hein Donner is sinds februari 2012 vice-president van de Raad van State. De Raad van State is enerzijds adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en anderzijds hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Donner heeft de dagelijkse leiding over dit Hoge College van Staat en is daarin voorzitter van de Afdeling advisering. Hij is niet inhoudelijk betrokken bij de rechtsprekende taak van de Raad van State.

© Nationale Onderwijsgids