Normal_euro_geld_betalen__2_

Studenten die dit jaar gaan studeren aan een hoger onderwijsinstelling krijgen geen basisbeurs meer. Om hun studie te bekostigen komen de studenten in aanmerking voor een lening. De studenten zijn druk op zoek naar oplossingen om zonder basisbeurs rond te komen, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). 

Thuis blijven wonen is voor veel studenten een manier om de kosten te drukken, zo blijkt uit het Studentenonderzoek 2015 van het Nibud. Van de studenten die geen basisbeurs meer ontvangen, geeft 34 procent aan dat ze om die reden thuis zijn blijven wonen, terwijl ze eigenlijk op kamers hadden willen gaan. Het Nibud begrijpt deze overweging goed en ziet dat de uitgaven van thuiswonende studenten ook aanzienlijk lager zijn dan die van uitwonende studenten: gemiddeld 535 euro per maand versus 980 euro per maand. 30 procent van de studenten die nu wel nog een basisbeurs ontvangt, is ook van plan om om die reden thuis te blijven wonen. 

Daarnaast zijn er volgens de studenten nog drie andere manieren om rond te komen nu de basisbeurs verdwijnt. 58 procent lost het financiële gat op door meer te gaan lenen. 53 procent zegt dat zij meer gaan werken en iets meer dan een derde van de studenten (34 procent) stelt dat zij hun spaargeld op gaan eten. 

© Nationale Onderwijsgids