Normal_normal_pand_sophialaan_1_uitsnede

Studenten van een hogeschool, moeten zonder schakeljaar aan een masterstudie aan de Friese faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kunnen beginnen. Wethouder Thea Koster van Leeuwarden wil dit, zo meldt de Leeuwarder Courant. 

De Rijksuniversiteit Groningen wil een vestiging openen in Friesland. De  University Campus Fryslân (UCF) in Leeuwarden wordt officieel de elfde faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. De RUG wil aan de UCF masteropleidingen aanbieden die belangrijk zijn voor de provincie. In totaal gaat het om vijf tot tien nieuwe opleidingen, die enkele honderden studenten naar Leeuwarden trekken. “We willen onze positie als universiteit van het noorden versterken door in een hechte samenwerking met de hogescholen in Leeuwarden gebruik te maken van de bestaande infrastructuur hier in de regio,” aldus collegevoorzitter van de universiteit, Sibrand Poppema. Of de faculteit er echt komt, en wanneer deze open gaat, is echter nog niet zeker. 
 
Wethouder van Leeuwarden, Thea Koster, stelt dat de gemeente de onderhandelingen ingaat met de intentie om de overstap van een hbo-opleiding naar de wo-masteropleiding naadloos op elkaar aan te sluiten. De gemeente Leeuwarden wil niet dat de studenten een schakeljaar moeten volgen voordat ze naar de UCF kunnen. Een schakeljaar kost studenten namelijk veel geld. Koster stelt dat de studenten de benodigde vaardigheden en kennis die zij normaal in het schakeljaar leren ook al tijdens hun bachelorstudie aan een hogeschool kunnen leren. 
 
De gemeente Leeuwarden wil daarnaast dat de RUG zich minimaal tien jaar vestigt in de stad. 
 
© Nationale Onderwijsgids