Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Komend studiejaar gaat het leenstelsel in. Met ingang van het leenstelsel is voor alle nieuwe bachelor- en masterstudenten de studiefinanciering geen gift meer, maar een lening. Studenten hebben jarenlang geprotesteerd tegen een dergelijk stelsel, maar dit bleek tevergeefs te zijn. De overheid kijkt er wel positief naar, zo noemen zij het een “studievoorschot” en “een lening met voordelige voorwaarden”. Dat meldt het AD.

Hoewel de overheid positief kijkt naar het nieuwe leenstelsel, stellen de studentenorganisaties dat “alle studenten erop achteruit gaan”. Met de komst van het leenstelsel kunnen studenten iedere maand maximaal 854,13 euro lenen. Daarnaast kunnen de studenten nog 162,58 euro per maand lenen voor het collegegeld. Wanneer de studenten klaar zijn met hun opleiding hebben ze in plaats van 15 jaar, 35 jaar de tijd om de lening terug te betalen. Het enige wat niet verandert zijn de aanvullende beurs en de ov-jaarkaart. Ook verandert de studiefinanciering niet voor mbo'ers en voor de huidige studenten.

Het enige wat wel een gift blijft bij het behalen van het diploma is de aanvullende beurs voor studenten van ouders die samen minder dan 46.000 euro bruto per jaar verdienen. Vanaf september gaat het bedrag van de maximale aanvullende beurs met 100 euro in de maand omhoog, naar 378 euro.

Door invoering van het leenstelsel houdt het kabinet geld over. Dit geld wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Volgens het kabinet loopt dit bedrag de komende jaren op tot maximaal 1 miljard euro. Dit geld wordt onder meer besteed aan de begeleiding van studenten, meer docenten en lesuren en een extra beloning voor goede wetenschappers die college geven. 

© Nationale Onderwijsgids