Logo_elsevier.svg

Een boycot dreigt voor de wetenschappelijke tijdschriften van Elsevier. Nederlandse wetenschappers voeren druk uit op de redacties van de tijdschriften van Elsevier om ontslag te nemen. De universiteiten vereniging VSNU meldde vorige week dat Nederlandse wetenschappers hoofdredacteuren en redacteuren van Elsevier tijdschriften bereid zijn ontslag te nemen als onderhandelingen over open access op niets uitlopen. Dat meldt de Volkskrant.

Aan alle 46 Nederlandse wetenschappers hoofdredacteuren en 835 redacteuren van Elsevier is gevraagd op te stappen wanneer de onderhandelingen op niets uitlopen. Volgens de VSNU zijn de meesten hiertoe bereid, maar vice-president gloabal academic relations Michiel Kolman van Elsevier heeft laten weten daar nog weinig van terug te zien. “Mensen zijn zeer betrokken bij hun tijdschriften, dat ze soms zelf hebben opgezet. Mij baart vooral zorgen dat sommigen het vervelende gevoel hebben voor het blok te worden gezet.”

De universiteiten en Elsevier onderhandelen inmiddels al een jaar over een nieuw contract voor toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. De onderhandelingen lopen stuk op de financiering van een open-accesssysteem. Dit systeem zou betaald worden door bijdragen van de auteurs en hun instellingen. Elsevier denkt dat dit extra investeringen vergt, maar de universiteiten willen niet meer betalen. Doordat er volgens de VSNU nog geen acceptabel voorstel is gedaan door Elsevier, zou een boycot een reële optie worden. Kolman geeft aan optimistisch te zijn. “We moeten hier uit kunnen komen. Uiteindelijk streven we beiden naar open access.”

Open access houdt in dat wetenschappers hun artikelen vrij toegankelijk kunnen maken voor een breed publiek zonder er zelf extra voor te hoeven betalen. Vorige week werd bekend dat de universiteiten hierover een deal hadden gesloten met uitgeverij SAGE. Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat in 5 jaar 60 procent en in 10 jaar 100 procent van alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties open access is. 

© Nationale Onderwijsgids