Normal_studeren-in-het-buitenland

Het kabinet ruimt verschillende obstakels op waar studenten tegenaan lopen als zij in het buitenland willen studeren. De ministerraad heeft daartoe op voorstel van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met het wetsvoorstel bevordering internationalisering hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Dat meldt de Rijksoverheid.

Met dit wetsvoorstel wordt het aantrekkelijker voor Nederlandse studenten om in het buitenland te gaan studeren en voor buitenlandse studenten om in Nederland te komen studeren. Het maakt het universiteiten en hogescholen mogelijk om collegegeld te verlagen of zelfs kwijt te schelden voor studenten die een gecombineerde studie volgen aan een instelling in Nederland en een instelling in het buitenland. Ook wordt de graad doctor gelijkgesteld aan de PhD-graad die in het buitenland gebruikelijker is.

Studenten die naar het buitenland willen, kunnen voortaan een beroep doen op het profileringsfonds van hun instelling voor financiële ondersteuning. Tenslotte mogen universiteiten het promotierecht uitbreiden zodat bijvoorbeeld ook universitair hoofddocenten als promotor kunnen worden benoemd, zoals in het buitenland al gebruikelijk is.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

© Nationale Onderwijsgids